21.12.2010

Karpatlar Şatosu

Orijinal ismi: The Castle of the Carpathians
Yazar: Jules Verne
Çeviren: Işık Ergüden
Yayınevi: İthaki
Tür: Fantastik
Sayfa sayısı: 283

Arka Kapak Yazısı: Transilvanya'daki Werst Köyü'nde, terk edilmiş bir şatoda endişe verici olaylar yaşandığına dair söylentiler dolaşmaktadır. Kont Franz de Telek opera sanatçısı nişanlısı La Stilla'nın ölümünü unutabilmek için yolculuk etmektedir. Kont, Werst'e gelir. Şato'nun, La Stilla ölürken kendisini lanetleyen Rodolphe de Gortz'a ait olduğunu öğrenir. Telek uzun uğraşlar sonunda bu korkunç şatonun esrarını keşfeder. Ancak bu keşfin bedeli ağır olacaktır.

Jules Verne'in en sevilen romanlarından Karpatlar Şatosu, vampirlerin diyarı Karpatlar'da geçen bir serüveni anlatıyor. Batıl inançlar ile teknolojinin, iyi ile kötünün, yaşam ile ölümün karşı karşıya geldiği bu serüvende hazin bir aşk öyküsü de var. Kimilerine göre daha ondokuzuncu yüzyılda televizyonu haber veren, kimilerine göre Orpheus mitosunun bir yorumu olan Karpatlar Şatosu, Jules Verne'in şaşırtıcı düşgücüyle, fantastik öykücü kimliğini birleştirdiği bir roman. 

Kapak Tasarımı:Geçen Cuma kütüphaneden aldığım kitaplardan biri Karpatlar Şatosu, daha önce Kütüphane Günü yazımda bahsetmiştim. Ben de İthaki yayınlarının çıkarttığı yukarıda kapak resmini gördüğünüz kitap var. Doğrusu bu kapağı pek fazla beğendiğimi söyleyemeyeceğim, yaratıcılıktan uzak sade bir tasarım. Kapak resmini ararken internette bulduğum şu solda gördüğünüz kitap ise daha fazla hoşuma gitti doğrusu. Hikayeye özgü çok daha güzel bir tasarım.

Yorumum: Karpatlar Şatosu bölgenin, karakterlerin yoğun tasvirleriyle ağır ağır ama heyecanı dorukta tutarak ilerleyen bir kurguya sahip. Jules Verne batıl inançların insanları nasıl kuşatıp, nasıl felaketlere yol açabileceğini kimi zaman mizahi kimi zaman da heyecanlı bir dille anlatıyor. Bu kitabı okurken yoğun tasvirler hiçbir şekilde beni sıkmadı aksine hikayeye daha da bağladı ve açıkçası Werst sakinlerinin yaşadıklarıyla birlikte ben de ne kadar batıl inançlı olduğumu sorgulamış oldum. Jules Verne batıl inançlar ve teknolojiyi çok güzel bir şekilde bağlıyor, öyleki kitabın sonunda herşey açıklanmış olmasına rağmen Werst sakinlerinin batıl inançlarının devam ediyor olması bizi şaşırtmıyor.

Puanlama:  


2 yorum:

  1. iğrenç bir kitap hiçbirşey anlamadım

    YanıtlaSil
  2. Sizin düşünceniz beğenmemiş olabilirsiniz ama bir kitaba "iğrenç" demek, bu kelimeyi kullanmak gerçekten hiç hoş değil.

    YanıtlaSil