21.11.2010

Ürkünç Susie ve Sorunlu Çocuklar İçin 13 Trajik Öykü

Orijinal ismi: Creepy Susie: And 13 Other Tragic Tales for Troubled Children
Yazar: Angus Oblong
Çeviren: Oya Yalçın
Yayınevi: Altı Kırkbeş Yayın
Kapak tasarımı: Erol Egemen
İllüstratör: Angus Oblong
Tür: Fantastik / Korku / Mizah
Sayfa sayısı: 195

Arka kapak yazısı: Alacakaranlık Kuşağı'ndan bu çarpık öyküler kadar eğri - büğrü, şeytani, ve sapkınca gülünç bir kitap yapmış olurlardı. Yani eğer kendinizi çığlık atarken bulursanız telaşlanmayın... tabii kahkahadan... öleceğiniz güne kadar... Ki çok yakın olabilir...

Anneniz size bu hikayeleri asla anlatmadı.
Sizi korkutmak istemedi çünkü.
Ama Altıkırkbeş sizin anneniz değil.


Kapak Tasarımı:  Kapak tasarımı içerikle uyumlu, yeterli derecede karanlık, Ürkünç Susie ile gizemli ve elinize alıp bir anda okuma isteği uyandırır türden.


Yorumum: Ürkünç Susie ve Sorunlu Çocuklar İçin 13 Trajik Öykü Altı Kırkbeş Yayın'larından okuduğum ikinci kitap. Diğeri Tom Baker'ın Domuzları Tekmeleyen Çocuk kitabıydı. Genellikle yayınevleri ile çıkardıkları kitaplar arasında bir bağlantı görüyorum ben ve kimi zaman yayınevi bana güven veriyor, o kitabı elime aldığım anda onun benim olacağını hissediyorum. "Altı Kırkbeş Yayın" ismini görmek de bana aynı güveni veriyor, çıkardıkları kitapların hepsini okuma isteği uyandırıyor içimde. Domuzları Tekmeleyen Çocuk kitabından sonra Ürkünç Susie ve Sorunlu Çocuklar İçin 13 Trajik Öykü'de de kitabı elime alır almaz seveceğim birşeyler olacağını hissettim. Nitekim kitabı elime alıp sayfalarına şöyle bir bakmamla onu almam bir oldu.


Ürkünç Susie ve Sorunlu Çocuklar İçin 13 Trajik Öykü tahmin edeceğiniz üzere bir çocuk kitabı değil=) her ne kadar kapağından öyle olabileceği düşünülse de yayınevinin tarzını bilenler zaten olmadığını hemen anlayacaklardır. Kitabın içinde aslında 15 tane öykü var, bu öykülerin hepsi resimlerle zenginleştirilmiş ve her sayfada 1 cümle  şeklinde yazılmış kısa öyküler. Yalnızca bir tanesi (Dick & Muffy) yazısız, resmedilmiş bir hikaye. O kadar sade ve aynı zamanda zengin bir kitap ki bir oturuşta okuyup bitirebileceğiniz kadar da sürükleyici. Doğrusu çok uzun sürmüyor en fazla 20dk yeterli kitabı bitirmek için.

Hikayeler fantastik korku türünde ancak kitabın mizah yanını da unutmamak gerek. Çoğu hikaye çocuklar hakkında, bir kısmı büyükler ve bir kısmı da bir köpekle ilgili. Kitapta işlenen temalardan bazıları cinayet, yamyamlık, cinsellik. İşlenen konular öyle bir mizahi dille ele alınmış ki en olmayacak durumda gülmekten kendinizi alamıyorsunuz. En önemlisi de tabii bu hikayelerin nası resmedildiği, illüstratör Angus Oblong'un hikayelerle resimler arasında kurduğu müthiş bağ gözden kaçmıyor.


Son olarak kitabın sonunda Angus Oblong hakkında yazılanları da okumadan kesinlikle geçmeyin derim;)


Puanlama: 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder