5.10.2017

Otostopçunun Galaksi Rehberi ve Evrenin Sonundaki Restoran - Douglas Adams



Netflix'te Dirk Gently's Holistic Detective Agency'i izledikten sonra hemen hemen aynı dönemde yeni basımını Alfa Yayınları'nın yapmasıyla uzun zamandır istediğim Otostopçunun Galaksi Rehberi dünyasına adımımı attım. Bu arada Ekim ayı planlarımı yazdığım yazımda bu ay için Dirk Gently'nin yeni sezonunun başladığını not düşmemişim ama ben bu ay izleyip izleyemeyeceğimi bilmiyorum, yine de söylemiş olayım; uçuk kaçık, aşırı eğlenceli bir Douglas Adams hikayesi ve harika oyuncular var.



Kitaplara dönecek olursak; tam olarak beklediğim gibi, eğlenceli, dinamik, oldukça renkli ve ayrıntılı bir hikaye örgüsüne sahip bir bilim kurgu Otostopçunun Galaksi Rehberi. Yazarın anlatım dilinin zenginliği şaşkınlık yaratacak derecede ayrıntılı ve insanı boğmayacak derecede keyifli. Karakterlerin absürdlüğü, anlatılan hikayenin eğlenceli ve komik yanıyla tadından yenmez bir bilim kurgu ortaya çıkarıyor. İlk kitabı defalarca kahkahalarla elimden bıraktığımı biliyorum =)

İlk kitabı okurken altını çizdiğim çok fazla yer oldu; hem merak uyandıran, hem güldüren, hem de bunu unutmamalı dediğim yerler; hayat üzerine, yaşam üzerine notlar.

Ve ilk kitapta en sevdiğim bölüm ise bir ispermeçet balinası ile saksıdaki petunyaların düşüşü ile ilgili bölüm =))

İkinci kitap Evrenin Sonundaki Restoran da çok keyifliydi ama bir geçiş kitabı kurgusundaydı sanki, ilk kitaba göre daha az sevdiğimi söyleyebilirim. Her iki kitapta da hikayeyi sevdiren ayrıntılı dil ve yaratılan merak duygusu okumayı keyiflendiriyor. Özellikle ikinci kitabın sonunda doğru anlaşılan ve çözümlenen bazı kısımlar çok güzeldi.



Üçüncü kitap için biraz ara vereceğim, çünkü elimdeki kitapları okuamayı hedefliyorum bu aralar. Ancak çok uzun ara vermeden, unutmadan devam etmekte fayda var. Douglas Adams harika bir edebi kurgu yaratan, aşırı eğlenceli bir yazar, özellikle bilim kurgu severlerin kaçırmamasını mutlaka bir kitabını okumasını tavsiye ederim.

Eğer ilk iki kitabı okuduysanız, yorumlarınız nedir, mutlaka yazın =)

Sevgiler,


6 yorum:

  1. İlkini okumuştum, ikinciyi de merak ettim şimdi :) Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, keyifli okumalar şimdiden =)

      Sil
  2. Bloguma ismini veren kitap serisi, ne kadar cok sevdigimi anlatmama gerek yok herhalde, hem eglenceli, surukleyici hem de kafa acici :) Birisiyle hayat, evren vs.. hakkinda tartisirken ''ya oyle degilse?" dedigimde ''nasil yani, kanitlanmis bilimsel gercekler varken ne demek bu simdi, " cevabini aldigimda bu kitaplari oneriyorum. Kitaptakiler her ne kadar kurgu da olsa hep bildiklerimizin, algiladiklarimizin cok sınırlı oldugunu dusunmusumdur, kafamdakileri boyle keyifli bir dille yazilmis halde okumak cok guzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyotum, siz de çok hoş bir şekilde ifade etmişsiniz. Aslında gerçekten de kafa açıcı, insanı bol bol düşünmeye sevk eden bir seri =)

      Sil
  3. Çok merak ettiğim bir kitap yeni yıla sakladıklarımdan. Bu aralar listenin sonlarına geldim onları tamamlamam lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yılda en sevdiğiniz kitaplardan olur umarım, gerçekten çok keyifli =)

      Sil