6.01.2017

İnsan Vücudu Tiyatrosu - Maris Wicks



Orijinal İsmi: Human Body Theater
Yazar: Maris Wicks
Çevirmen: Şiirsel Taş
Yayınevi: Domingo Yayınevi
Tür: Grafik roman, kurgu dışı, çocuk kitabı
Sayfa Sayısı: 240

Tanıtım Yazısı: İNSAN VÜCUDU TİYATROSU’na hoş geldiniz. İnsan biyolojisine yapacağınız bu büyüleyici yolculuğun her aşamasında size ben eşlik edeceğim. Önce sahneye bir iskelet olarak çıkacağım ve her bölümde kostümüme yeni bir katman eklenecek, ta ki vücudum tamamen oluşana kadar. Bu anatomik yolculukta konunun kalbine (hatta midesine, damarlarına, hücrelerine, kemiklerine, beynine) kadar ineceğiz. Oyunumuz eğlenceli, hatta o kadar eğlenceli ki bedenimiz hakkında bunca şeyi ne ara öğrendiğinize şaşıracaksınız.

İnsan Vücudu Tiyatrosu, çocukların (ve yetişkinlerin) vücudumuzun işleyişini derinlemesine ve keyif alarak öğrenebilmesi için harika bir kaynak.
goodreads.com okur notu: 4.23
*
Maris Wicks, biyoloji delisi (bu kitabı bitirdiğinizde muhtemelen siz de öyle olacaksınız) bir eğitimci. Bilime olan tutkusu bugün pek çok ülkede yardımcı kaynak olarak kullanılan bu çizgi bilim kitabının ortaya çıkmasını sağladı.

Neden Okudum? Sözel alanda okumuş biri olarak fen bilimleri ya da matematikle pek aram olmasa da içlerinden en sevdiğim biyolojidir. Sanırım biyoloji de rengarenk, eğlenceli bir alan gibi geliyordu bana o nedenle içlerinden en çok bu alanda başarılıydım =) Kitabın konusunu küçükken TRT'de izlediğim Bir Varmış, Bir Yokmuş: Vücut isimli fransız yapımı çizgi diziye çok benzettim. Çok eğlenceli, öğretici bir çizgi diziydi. Kitap da aynı şekilde eğlenceli, bilgilendirici, rengarenk bir kitap. 

Kapak Tasarımı: Yazar hem yazmış hem de çizmiş, ne güzel bir yetenek. Kapak da kitabın eğlenceli yanını resmeder nitelikte. Ben en çok Domingo Yayınları'nın kitap basımındaki kalitesine hayranım, çıkarttıkları her yayına ayrı bir özen gösteriyorlar, bayılıyorum.



Yorumum: İnsan Vücudu Tiyatrosu'nda yazar Maris Wicks insan biyolojisini eğlenceli bir şekilde bir iskeletin ağzından anlatıyor. İskelet sahneye çıktığı andan itibaren bedenimizin en küçük yapıtaşlarından başlayarak sahne sonuna kadar anatomik bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Kitabın sonu geldiğinde insan vücudu tamamlanmış oluyor ama hiçbir ayrıntı kaçırılmadan.

Kitabın arkasında yazarın bilime olan tutkusu bugün pek çok ülkede yardımcı kaynak olarak kullanılan bu çizgi bilim kitabının ortaya çıkmasını sağladı diyor. Açıkçası "yardımcı kaynak" tanımlamasına kesinlikle katılıyorum. Okurken keşke ben öğrenciyken de elimde böyle harika bir kitap olsaymış dedim, ama eminim gelecekte kızımın işine çok yarayacak. 

Ben bir öğretmen olarak kendi alanımda hem öğrendiğim kadarıyla hem de kendi yaklaşımımla dersleri eğlenerek, oyunlarla, yaratıcı fikirlerle işlemeyi seviyorum. Benim alanım yani İngilizce öğretmenliği buna pek müsaittir, dil öğrenirken oyun oynamak sınıfın kaynaşmasına, çekingenliğin yok olmasına (ki bu çok önemli bir durum) ve daha aktif bir şekilde öğrenmeye çok yardımcı olur. Bu kitapta da bunu görüyoruz, ezberci eğitimin karşısında oldukça parlak, yaratıcı fikirler ile biyolojiyi öğretiyor yazar. Kendi adıma bu yaşımda yıllar sonra birçok şeyi unuttuğumu ve yepyeni şeyler öğrendiğimi söyleyebilirim.

Kısacası sadece çocuklar için ya da biyoloji konusunda merakı olan yetişkinler için değil, genel kültürünü zenginleştirmek için okumak isteyen herkese İnsan Vücudu Tiyatrosu'nu tavsiye ederim.



3 yorum:

  1. Böyle bir kitabın varlığından haberdar ettiğiniz için teşekkürler. Okurken kızımla eğlenceli vakit geçireceğimizi tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yorumlarınız bilgilendirmeniz haberdar etmeniz çok yerinde benim blogumada göz atın benimgozlugumden@blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Ya bu nasıl şeker bir kitaptır. teşekkür ederiz.. :))

    YanıtlaSil