17.06.2011

Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupéry

Orijinal ismi: The Little Prince (Fransızca: Le Petit Prince)
Yazar: Antoine de Saint-Exupéry
Tür: Fabl, masal, alegori
Sayfa sayısı: 130

Tanıtım Yazısı:  Altı yaşamdayken, Ekvator ormanlarını anlatan Yaşanmış Öyküler adlı bir kitapta olağanüstü bir resim görmüştüm. Yırtıcı bir hayvanı yutan boa yılanı resmiydi bu. İşte şu. Kitapta şöyle deniyordu. Boa yılanları avralarını çiğnemeden, olduğu gibi yutar; sonra, kımıldayamaz, sindirmek için altı ay uyurlar.
O zaman, balta girmemiş ormanlarda yaşanları uzun uzun düşünürdüm, ve renkli bir kalemle, ilk resmimi yaptım.
Bu şaheserimi büyüklere gösterdim. Resmin onları korkutup korkutmadığını sordum..


Kapak Tasarımı: Kitabın dışındaki ve içindeki çizimler bir bütünlük oluşturuyor ve okuyucuyu büyüleyici bir güzellikle sarıp sarmalıyor. Muhteşem!


Yorumum: Antoine de Saint-Exupéry'nin yazdığı bu zengin eser ne zamandır kitaplığımda duruyordu, devamlı okumak isteyip de bir türlü başlayamadığım kitaplardan biri olarak;) Ama geçen gün sonunda elime aldım kitabı ve okumaya başladım, o harika çizimleriyle ve akıcı diliyle birden gönlümü kaptırıverdim bu kitaba ve hayıflandım yine, "ben niye bu kitabı daha önce okumadım" diye; ama geç değildir hiçbir zaman öyle değil mi=)

Benim elimdeki kitap Collector's Library serisinden bir İngilizce çeviri, küçük sevimli bir kitap ama resimleri siyah beyaz, gerçi orjinalinde de öyledir belki, bir bilgim yok ama renkli kitapları da daha önce görmüştüm kitapçılarda, hatta en son bir çizgi roman versiyonunu görmüştüm, almaya niyetlenmiştim ama sonra bu kitabı aldım. Kitaplığımda aynı kitabın farklı versiyonları da olabilir, ben çok severim böyle şeyleri, o yüzden belki ilerde renkli çizgi roman versiyonunu da alabilirim. 

Kitapta en hoşuma giden şey bu kadar sade bir anlatımla aslında ne kadar çok şeyin ifade edilebileceğine şahit olmak oldu. Küçük Prens ve yazarın buluşması, konuşmaları, geçmişe yönelik tasvirler ve verilen örneklerle yaşama dair, insanlara dair önemli ayrıntıların sunuluş şekli gerçekten çok başarılı. 


En sevdiğim şeylerden biri de bir "çocuk romanı" ya da "hikayesi" görünümünde yetişkinlere hitap eden kitaplar. Bu sene bu tarz kitaplar çok okudum ve açıkçası çok memnunum. 


Kitaptaki çizimlerle anlatım gerçekten takdir edilesi, bu o kadar keyifli ki, sayfayı çevirmekten kendimi alıkoyamadım ve kitabı bırakamadım elimden. 


Kısacası ben Küçük Prens'i çok sevdim ve birgün Sahra Çölüne gidersem o kitabın sonundaki yeri mutlaka bulacağım=D




Puanlama: 



2 yorum:

  1. Çocuk kitabı denilip büyüklere hitap eenleren hoşlanıyorsanız, Michael Ende'nin kitaplarını da öneriyorum. Özellikle MOMO ve Bitmeyen ÖYKÜ :)

    YanıtlaSil
  2. Evet bu tür kitapları çok seviyorum hatta böyle birkaç kitaptan bahsettim blogumda sizin söylediklerinizi de mutlaka okuyacağım, teşşekürler Nadex;)

    YanıtlaSil