23.03.2011

Kitapkurdu Sevgilim - Jane Green

Orijinal ismi: Bookends
Yazar: Jane Green
Çeviren: Berna Kılınçer
Yayınevi: Kelebek
Tür: Romantik, Komedi, Bestseller
Sayfa sayısı: 314

Tanıtım Yazısı:Zıt karakterlerine rağmen Cath ve Si iyi arkadaştı. Biri dağınık ve içekapanık diğeri titiz ve kaprisliydi. Biri erkek biri kadındı ve ikisi de hayatlarının erkeğini arıyordu. Onların çok yakın iki iyi arkadaşı vardı. Josh ve Lucy. Evli olan bu çiftin insanı dehşete düşüren, korkunç bir çocuğu ve bu çocuğun da tüyler ürpertici İsveçli bir dadısı vardı.
Tabii bir de romanın olmazsa olmaz Portia'sı vardı elbette
-güzel Portia, geçmişte bir gece hepsinin kalbini kırmış ve onlardan uzaklaşmıştı.
Yıllar sonra bir gün ortaya çıktığında da bu dört arkadaşın hayatını tamamen değiştirerek altüst eden olaylara neden olmuştu.

Arkadaşların, kitapların, kitapkurtlarının, dadıların mutlulukları ve aşkları üzerine kurulu duygulu ve komik bir kitap.


Kapak Tasarımı: Fotografik kapaklara nazaran grafik tasarımlarını, illüstrasyonları daha çok seviyorum, bu kapak da öyle bir kitap ancak yeteri kadar ilgi çekici değil. Çok daha iyi bir illüstrasyon isimle daha uyumlu ve daha göz alıcı olabilirdi.


Yorumum: Öncelikle şunu söylemeliyim, kitabı okumaya karar vermemdeki en büyük etmen tabii ki kitabın ismiydi; kendimi de bir kitapkurdu olarak gördüğüm için bunu kaçırmamalıyım, mutlaka okumalıyım dedim kütüphane raflarında bu kitabı görünce. Daha sonra arka kapak yazısına bakınca sizin de gördüğünüz gibi arkadaşlık, dotluk ve ilişkiler üzerine kurulu bir romanla karşılaşacağımı anlamış oldum. Kitabı bana göre uzun bir sürede bitirdim çünkü okumakta zorlandım, beklediğimi bulamadım ama bu benim için şaşırtıcı değildi çünkü daha önce de Jane Green'in bir romanına başlamıştım ve karmaşık anlatımı yüzünden birkaç sayfa okuduktan sonra devam etmemeye karar vermiştim. Karmaşık anlatım sanırım ilk aklıma gelen tanım oldu ancak bundan daha uygun da bir tanım gelmiyor aklıma, evt anlayacağınız üzere bu kitap da öyleydi. Biraz açıklamak gerekirse; hikaye ana karakter Cath üzerinden ilerliyor, onun diliyle anlatılıyor ancak ben daha en başta çok fazla karakterin ve anının bir kerede resmedilmesinden pek hoşlanmadım. Kim kimdir, ne nedir anlamakta biraz zorlandım. Örneğin Si eşcinsel ancak ben bunu arka kapak yazısında okumasaydım, hikayenin başındaki karmaşık anlatım yüzünden anlamakta çok büyük güçlük çekecektim. Bütün bunları oturtturduktan, karakterlere ve hikayeye alıştıktan sonra da açıkçası kitap kolay gidiyor diyemem; olaylar Cath'in dilinden "fazla" detaylı anlatılıyor ve işin içine kendi duygu ve düşünceleri de girince iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Hikayenin en ilgi çekici yanı "Kitapkurdu"ydu benim için. Ben ve benim gibi bir gün içinde küçük bir cafesi de olan sıcak ve samimi bir kitap dükkanı açma fikrinde olanlar Cath'e kendini yakın hisseder. Bu hayalinin gerçekleşme aşamaları ilgi çekiciydi ancak o kadar.

Belki biraz fazla eleştirdim ama kesinlikle kolay okunabilen bir roman değil, ama yine de bitiremeyeceğim, yarıda bırakacağım türden de bir roman değildi. Bir açıdan beni bu tür romanlardan bir süre uzak tutacak kadar sıktı aslında. Kitapkurdu Sevgilim benden pek geçer bir not almadı dolayısıyla.

Puanlama:


2 yorum:

  1. bu kitabı yanılmıyorsam 8-9 yıl önce, her hafta sonu mutlaka gittiğim d&r mağazasında görmüş; almıştım.
    dediğiniz gibi ben de pek mutlu olmamıştım içeriğinden ama şimdi burda görünce o yıllara gittim :) duygulandım :)

    http://kontesce.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Kitapların bizlere farklı duygular yaşatması, güzel anılar hatırlatması ne güzel;)

    YanıtlaSil