12.03.2016

Boş Defterler? Neler Yazmalı?

Geçenlerde sevgili Yechis'den sürpriz bir paket aldım ve 2 adet çok istediğim hatta yakın zamanda almayı düşündüğüm Moleskine Journal'lar çıktı o güzel paketten. Her zamanki gibi yeni defter mutluluğuyla yanımdan ayırmadan heyecanla bunlara neler neler yazarım düşüncesi zihnimde, günlerdir boş boş ben ona, onlar da bana bakıyor =D Bu da ne zamandır sizlerle paylaşmak istediğim bu yazıma vesile oldu. 

Defter merakımız var tamam. Kimi zaman süsünden, kimi zaman kalitesinden, kimi zaman da çeşit çeşit diğer nedenlerden boy boy defter almadan yapamıyorsanız epey benziyoruz demektir. Kırtasiye ürünlerini ne kadar sevdiğimi biliyorsunuz ama en çok defter, kalem ve kalem kutu merakım var diyebilirim sizlere, gerçekten karşı koyması zor oluyor. Eskiden biriktiriyordum da ama şimdilerde kullanıp daha sonra yenisini alma düşüncesi pek tabii daha mantıklı geliyor =) Peki kullanacağız ama nasıl, ne için? 

Konu defterler olunca hem bir taraftan kullanım amacına yönelik bir sürü şey geliyor aklıma, hem de uygulamakta nedense zorluk çektiğim de oluyor. Size en kötüsünün  hevesle bir deftere başlayıp, sonra ilk yazdığım sayfaları beğenmeyip onları yırtmak ve oluşan çirkin görüntüyü görmek olduğunu söyleyebilirim. 

Son zamanlarda en sevdiğim şeylerden birinin gerçekten aşkla defter kullanan, çeşitli amaçlarla defter tutup onları Instagram'da paylaşan hesapları takip etmek olduğunu söyleyebilirim. Örneğin; Ellbrt'nin ve Jose Naranja'nın yaptıklarını hevesle ve ilgiyle takip ediyorum ve ne zaman yeni bir paylaşımlarını görsem bana da heves geliyor. 

Benzer bir şekilde daha çok öğrencileri ilgilendiren #studyblr etiketi altında Tumblr'da yapılan paylaşımların da birçoğu çok hoşuma gidiyor. Yabancı öğrencilerin ders çalışma hevesi ve bunu kendilerine zevk alacakları bir şekle döndürmelerini çok takdir ediyorum.

İşte ilham perileri her ne kadar ortada olsa da bunları kağıda dökmek çok kolay olmuyor. Dün wellappointeddesk.com'daki bir yazıya pinterest'te denk gelince de bunu düşündüm. 13 Things To Do With All Those Blank Notebooks isimli yazıda boş defterlerinizle neler yapabileceğinize dair birkaç fikir paylaşılmış. Size bahsettiğim Instagram profili sahiplerinin de "Commonplace Notebook" fikri çok ilgimi çekiyor. İlginizi çeken hemen her konuyla ilgili yazdığınız türde bir defter, adeta kendinize ait bir ansiklopedi. 

Kısacası aklımda günlük, kitaplarla ilgili bir defter, iş ile ilgili bir defter, tarif defteri, dizi/film defteri, not defteri... gibi hepimizin aklında gelebilecek çeşitli fikirler olsa da bu yazıyı yazmadaki amacım size defterlerinizi ne gibi amaçlarla kullanıyorsunuz sorusunu sormak ve daha çok yeni fikirler edinmek =) 

Ne zamandır bu soruyu sormak ve sizin değerli fikirlerinizi almak istiyordum; defterlerinizi nasıl, ne için kullanıyorsunuz ve sizin de bu amaçla takip ettiğiniz, size ilham veren Instagram/Tumblr/Pinterest... hesapları var mı?

Sevgiler,



16 yorum:

  1. Ben defterlerimi daha çok okuduğum kitaplarda beni aydınlatan yada hoşuma giden sözleri renkli kalemlerle yazmayı seviyorum yanlarınıda süslüyorum:)Hem ortaya güzel bir görüntü çıkıyor... :)

    YanıtlaSil
  2. Ben yaşamaya başladığım her şehre özel defter tutuyorum. Ankara seyir defteri, İstanbul Kalıntıları gibi mesela.O şehirden ayrılma zamanım geldiğinde defterinde hemen hemen sonuna gelmiş olduğum için o şehirdeki yaşamımı ve defterimi aynı zamanda kapatıp ayrılıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok orijinal! Gerçekten bayıldım, aklınıza fikrinize sağlık :)

      Sil
  3. Merhaba, benim de yıllardır yazdığım bir günlüğüm ve kitaplardan beğendiğim cümleleri yazdığım bir defterim var. Bir de son zamanlarda kitap günlüğü tutuyorum. Burada her kitabı hangi tarihler arasında kaç günde ve nerelerde okuduğumu, okurken olan önemli olayları ve neler hissettiğimi yazıyorum.

    YanıtlaSil
  4. bende de bir sürü defter vardı ama ayrı defterler tutmaya çalışırken birçoğunu yıllarca dolduramadığımı ve yanıma almayı unuttuğum için başka defterlere not almaya çalıştığımı fark ettim. bir de çok fazla bölününce kafası da dağılıyor insanın. sizin de dediğiniz gibi sonra vazgeçip ben bunu başka konu için kullanayım sorunu oluyor. Şu an işime çok yaramayacak o çok cici defterlerimi ortadan kaldırdım. lazım oldukça kullanacağım. ben defterlerimden birini morning pages için kullanıyorum. youtube'da bu konuda videolar bulabilirsiniz. ajandam var ve onu neredeyse hiç yanımdan ayırmıyorum çok kullanışlı. bir tane sizin de bahsettiğiniz gibi her şeyi yazdığım bir defter var. genel notlar, blogla ilgili şeyler, alıntılar vs. bir de her yıl tutmayı sevdiğim genelde bunlar çok ince defterler oluyor, aylık kültür sanat raporum oluyor. o ay izlediğim filmler, diziler, kitaplar, gittiğim etkinlikler vs. sonra dönüp bakınca güzel bir his veriyor hem de unutmamış oluyorum. :)

    YanıtlaSil
  5. Ben kitaplarda hosuma giden cumleleri,şarkı sözleri ve siirleri bir deftere gelir ve giderlerimi,gelecek planlarimi,işimizi ilgilendiren konuları ve alinacaklarlarla ilgili listemi başka bir deftere yaziyorum:) ne çok sey yaziyormusum ama sadece2 defter^^

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel fikirler; yazan, yorum yapan, değerli fikirlerini paylaşan herkese teşekkür ederim ^.^

    YanıtlaSil
  7. Selam güngör, seni çok severek takip ediyorum :)
    Ben kırtassiyeci bir annenin kızı olarak büyüdüm, çocukluğum kalemler kitaplar arasında geçti, kırtasiye ürünlerinin hep ayrı bir yeri var yani hayatımda o yüzden seni takip etmekte öyle keyifli.
    Bende defter koleksiyoncusuyum ama çoğunu kullanmıyorum boş duruyor :(
    Günlüğüm, kitaplardan alıntılarım ve de gittiğim ülkeler, şehirlerle alakalı tuttuğum gezi günlüğüm var. Bu yazı çok güzel olmuş benim içinde. Her zaman yazmaya devam et, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için sevgili Melike, beni çok mutlu ettiniz =) Ne kadar şanslıymışsınız, kırtasiyede geçen bir çocukluk rüya gibi =))

      Sil
  8. Ay ben bu yazıyı nasıl atlamışım :/. Instagramda görünce okuyacaktım aslında sonra kaybolmuşum :).
    Bu konuda söyleyeceğim tabi ki çok şey var :). Aslında bloglarda bir çevirim halinde yazabiliriz, öyle bir şey geldi aklıma:). Instagram tagleri gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayenı fikir benim de gelmişti aklıma, çok güzel olur. Blog yazını bekliyorum o zaman ;))

      Sil
  9. Ben de defter satın almaktan çok hoşlanırım ama onlara yazmaya kıyamam. Çocukluğumdan beri birçok defter tuttum. Günümüzde bilgisayarla haşır neşir olunca deftere yazı yazma alışkanlığımdan uzaklaştım. Çocukluktan itibaren birçok farklı defter tuttum. Mesela şarkı sözlerini yazdığım bir defterim vardı, özlü sözleri yazdığım, kitap özetleri ve alıntılarını yazdığım bir defterim vardı, izleyeceğim filmleri yazdığım. Günlüğüm vardı ve öğretmenlik yaptığım için çocuklarla girdiğim komik diyalogları yazdığım bir başka defterim vardı. Öyle işte :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarlar, telefonlar, tabletler... ister istemez hayatımızın bir parçası oldu; birçok işimizi onlarla hallettiğimizden belki de defterler böyle boş kalmaya başladı =) Çok güzel fikirler, sevgiler.

      Sil
  10. benim de bi çok defterim var bazılarını neden kullandığımı sizinle paylaşayım: bir anesine sevdiğim ünlülerle ilgili biyografileri, bilinmeyen bazı özellikleri ve yer aldığı projeleri yazıyorum. Bir diğerine klasik kitaplardaki ve instagram sayfalarındaki güzel sözleri, bir başkasına istediğim meslek ile ilgili bir çok bilgi, diğerine en sevdiğim film olan harry potter ın kamera arkası bilgileri, diğerine çizdiğim resimler ve son iki tane daha söyliyim klasik olarak okuduğum kitaplar ve izlediğim filmleri yazıyorum... :)

    YanıtlaSil
  11. Bende yakın zamanda küçük bir not defterimi rejim (planlama saat 12.00 da uyuyacağım) gibı düşünüyorum

    YanıtlaSil
  12. Ben evde İngilizce çalışıyordum bir ara, şimdilerde tekrar başlayacağım, bilmediğim kelimeleri not alıyorum bir defterime, bir defterime de internette gördüğüm yazıları (makaleler, ürün yorumları vb.) not almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil