11.09.2012

Flush: Bir Biyografi - Virginia Woolf


Orijinal ismi: Flush
Yazar: Virginia Woolf
Çeviren: Fatih Özgüven
Yayınevi: Can Yayınları
Tür: Kurgu / Realist / Biyografi
Sayfa sayısı: 136

Tanıtım Yazısı: "...güçlü kuvvetli, enerji dolu, yaşama sevinci içinde genç Robert Browning bir bomba gibi patlamıştı Elizabeth Barrett´in sessiz hasta odasında. İngiliz edebiyatının en ünlü aşk öyküsüdür onların aşkı. Tiyatro oyunları yazılmış, filmler yapılmış bu konuda..."

Neden Okudum? Geçen sene kış aylarında Can Yayınları bir kampanya yapmıştı; bir kitap alana bir kitap da arkadaşı için bedava veriliyordu; benim için de kuzenim almıştı bir tane. İşta bu kitap bana kuzenimin bir hediyesiydi. Kuzenim Virginia Woolf'u ne kadar çok sevdiğimi ve onun hakkında yaptığım birçok çalışmayı bildiği için bana onun bir kitabını seçmişti; iyi de yapmış çünkü bu kitabı daha önce duymamıştım ve bu benim için çok güzel bir hediye oldu. Yaz aylarında görüştüğümüzde bana kitabı verdi ve ben de kısa bir süre içinde okudum.

Kapak Tasarımı: Can Yayınları'nın kendine has, sade bir tasarımı oluyor kitap kapaklarında ve bu benim çok hoşuma gidiyor. Kendine özgü tasarımları gerçekten başarılı. Yalnız bu kitap kapağındaki resme ilk baktığımda "karaltının" ne olduğunu anlayamamıştım; daha sonra kitabı okudukça şekli seçebildim ve bir anlam kazandı bu reim bende. İçeriğe uygun bir resim, ancak daha anlaşılır bir seçim olabilirdi.

Yorumum: Bu kitap kesinlikle bir Virginia Woolf klasiği, aynı zamanda oldukça sevimli ve okuması çok zevkli bir roman. Bir tür realizm ile kurgu geçişleri yapılmış; kurgu biyografisi olan Flush, aynı zamanda güzel bir toplum ve dönem eleştirisi. Tabii ki bahsettiğimiz İngiliz toplumu. Kitaba başlarken Louis Griller'in önsözünü okudum ve bu önsöz sayesinde kitap hakkında oldukça bilgi edinmiş oldum. L. Grillet'in önsözünde altını çizdiğim şu satırlar aslında kitabı ve anafikrini + anlatmak istediklerini çok güzel özetler nitelikte:

"... bu köpecik, yapay ve yasakçı bir eğitimin baskısından kurtulmak için çırpınan İngiliz ruhunun bir imgesi değilse, nedir? Kimbilir?"

İşte bu sözlerle sonlandırıyor L. Grillet önsözünü ve kitaba yönelik en önemli vurguyu da yapmış oluyor: İngiliz toplumunun içinde bulunduğu koşullar altında çırpındığı ve kendine daha özgür; Avrupa'nın diğer bölgeleri (kitapta Floransa örnek gösteriliyor) kadar ferah bir düzeye gelme isteği vurgulanıyor. Kitapta biyografi kısmında aynı zamanda Robert Browning ve Elizabeth Barret'ın aşkları, içinde bulundukları toplum ve şartlar altında nasıl doğuyor ve gelişiyor Flush2In gözünden anlatılıyor. Bu arada Flush da bir imge olarak İngiliz toplumuna ciddi bir eleştiri figürüne dönüşüyor.

Virginia Woolf'un bu modernist yazımında Flush, Woolf'un kendi görüşlerinin ve duygularının aktarımında da güzel bir araç oluyor. Toplumdaki sınıf sistemi ve eşitsizlik kavramı en çok vurgulanan öğeler arasında. Ben kitabı okurken birçok yerin altını çizdim ve çizdiğim yerler arasında; soylu-soysuz kavramları, geçmiş ve günümüz modern toplumuna alışma süreci ve korku kavramı, Doğu'ya bakış açısı, doğunun egzotik, çekici yönü, sınıf farklılıklarının İtalya'da son bulması ve bu açıdan İngiltere'nin Avrupa içindeki yeri ve bu açıdan eleştirisi, gibi gözlemlediğim kavramlar Flush vasıtasıyla kimi zaman fiziksel, kimi zaman ruhsal yönlerden bize aktarılıyor.

En sevdiğim dönem olan Modernist dönem ve yazıları bana göre en güzel Virginia Woolf'un elinden çıkıyor. Flush: Bir Biyografi de okuduğum en başarılı dönem örneklerinden biri. Woolf'un gözünden bir sosyal eleştiri yazısı okumak çok keyifli oldu benim için.

Puanlama:





6 yorum:

  1. Bu kitabı bende çok merak ediyorum. En kısa zamanda kitaplığıma ekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. daha hiç virginia woolf okumadım ama bu kitap okumaya başlamam için güzel bir sebep gibi görünüyor :)

    YanıtlaSil
  3. @Peyton Sawyer Umarım beğenirsiniz;)

    @What's Next Evet başlangıç için gerçekten güzel olabilir;)

    YanıtlaSil
  4. Sence ilk Virginia Woolf okuyacak biri için, nasıl bir kitap?

    YanıtlaSil
  5. @Tuvalet Kağıdı Bence bu kitap başlangıç için gayet güzel, sevimli bir kitap=)

    YanıtlaSil
  6. Virginia Woolf'e gerçekten hayranım.The Hours filmini izlediniz mi bilmiyorum Nicole Kidman,onu tam anlamıyla kafamda canlandırdığım biçimde oynamıştı.Çok değerli bir yazar =)

    YanıtlaSil