23.04.2011

Bilim Kurgu Edebiyatı


Bilim Kurgu edebiyatı en ayrıcalıklı edebiyat türlerinden biri. Ayrıcalıklı diyorum çünkü yaratıcılığınızı en uç noktalara kadar götürebileceğiniz bu yazın türünde özgürlüğün sınırsızlığı başınızı döndürmeye yeter. Yaratıcılığın sınırsızlığına her yazın türünde eşit oranda sahip olmak mümkün değildir ancak Bilim Kurgu sınırlarınızı zorlamak için eşsiz bir hazinedir. Ne var ki Bilim Kurgu gerçekten severek yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz bir tür ve bundan daha da önemlisi iyi bir donanıma sahip olmanız gerekir. Bilim Kurgu ayrıca birçok edebî alt türlere sahip ve her biri çok önemli ayrıntılar içeriyor; yalnızca bu türe katkılarından ötürü değil, aynı zamanda başlı başına Bilim Kurgu edebiyatına kazandırdıklarından ötürü. Ancak bu diğer türlere başka bir yazımda değineceğim.


Bilim Kurgu edebiyatında yaratıcılığınızın sınırlarını yarattığınız olağanüstü evrenlerle, türlerle, yaratıklarla ve daha nice örnekle zorlayabilmeniz mümkün. Belki de işin en zevkli tarafı da bu; yepyeni diller, evrenler, yaratıklar, türler... oyuncak olmuş, oynamanız için sizi bekliyor. Onlarla uğraşırken belki de daha çılgınca fikirler gelebilir aklınıza ve Bilim Kurgu dünyasına adım atmanın keyfini çıkartabilirsiniz. 

Bilim Kurgu evrenlerini yaratmak ne kadar zevkliyse bir o kadar da zor. Elinizde malzeme çok ama bu malzemeyi en doğru şekilde kullanabilmek işin en önemli kısmı. Bunun için de planlı bir çalışma, bol araştırma da yapmak önemli ki yarattığınız evren eşsiz olmalı. İşin bu kısmında esinlenmelerden de uzak kalmak için en ince detaya kadar araştırma yapmanın önemi de artıyor. Yazar yarattığı evreni ne kadar eşsiz kılarsa, yapıtın değeri de bir o kadar artıyor.


Buraya kadar Bilim Kurgu'ya bir yazar gözüyle yaklaştım, eğer okuyucu olarak devam edecek olursam; okuyucu için de yaşadığı deneyimin çok farklı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Okuyucu eline aldığı kitapta ne kadar yenilikle karşılaşırsa, okumak ona o kadar keyif verir. Yazarın yazarken deneyimlediği bütün o heyecanı okurken de okuyucu deneyimlemeye başlar. İşte eğer bir Bilim Kurgu okuyucusuysanız, yaratılan yepyeni evrene adım atmak bambaşka bir heyecan olur, damarlarınızdaki kanın akışını hızlandırır, kalbinizin kulaklarınızda atmasına neden olur. Karşınıza çıkan bütün yenilikler karşısında siz yeni doğan bir bebek gibi tanımaya, anlamaya, yorumlamaya çalışırsınız; işte bu Bilim Kurgu türünü daha heyecanlı yapan en önemli detaydır bana göre.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder