17.02.2015

Kitaplar, Yayınevleri, NetGalley?


Blog yazmaya ilk başladığım dönemlerde yabancı blogger ya da "booktuber" dediğimiz kitap üzerine yayın yapan youtube kanallarındaki kişilerde yayınevlerinin onlara ön okumasını ya da yorum yapmasını isteyerek gönderdikleri kitaplara ne yalan söyleyeyim bayılırdım =) Fikrin kendisi güzelken bir de ilk basım, son basım ya da kitapla ilgili tanıtım ürünleri gönderiyor olmaları o bloggerların ne kadar şanslı olduğunu ve yayınevlerinin de ne kadar bonkör olduğunu gözler önüne seriyordu. Nitekim 1-2 sene sonra ülkemiz yayınevleri de özenle çalışan, iyi trafik akışı ve takipçiye sahip olan bloggerlarla bu uygulamaya geçti. Ben de birkaç yayıneviyle bu çalışmalarda bulundum ve açıkçası kendilerinin bu güzel imkanı sunmalarından büyük mutluluk duydum. Karşılıklı destek, fikir alışverişi, bloggerların özenli yazıları günler geçtikçe ülkemizde de harika bir kitap blogları ağının oluşmasına yol açtı. Kendi adıma bu durumdan çok memnunum.

Ben uzun süre önce açıkçası okuyamayacağım kitapları yayınevlerine teşekkür ederek reddettim ve nadiren kabul ettiğim oldu. Çünkü sonuç olarak ben o kitapları zamanında okuyup, blogumda sizlerle görüşlerimi paylaşamazsam bu yayınevlerine büyük haksızlık olur diye düşündüm. Bu arada ülkemizdeki yayınevleri de "dürüst yorum"a kesinlikle destek oluyorlar; hiç kimse sizden olumlu yorum beklemiyor; bu gerçekten alkışlanası bir durum ;) Tabii bütün bunları kendi tecrübelerime yönelik yazıyorum ;)

Gelelim bu yazıyı yazma nedenime. Bedava kitap kim istemez? Eğer kitap okumayı seviyorsanız, okuduklarınızı paylaşmak, sizin gibi kitap sevgisi büyük kişilerle fikir alışverişi yapmak için bir de blog açtıysanız tabii ki hayır demek zor olur bu soruya ;) Ama ne varki her yayınevi size kitap yollayacak, bir kere yolladıysa buna devam edecek diye birşey yok; sonuçta onlar da bundan bir fayda bekliyorlar. O zaman yapabileceğimiz en güzel şeylerden biri kütüphaneye gitmek olabilir ama eğer İngilizce biliyorsanız şimdi söyleyeceklerim ilginizi çekecektir ;)


https://www.netgalley.com/ Yukarıdaki resimden de anlayacağınız üzere kitap tavsiyesinde / eleştirisinde bulunan kişiler için açılmış, yayınevleriyle bağlantılı bir siteden bahsediyorum. Bu sitenin amacı çok basit aslında; henüz yayımlanmamış kitapları dijital olarak okuyucuyla buluşturmak, onların görüşlerini almak ve böylelikle hem kitapları okuyacak kitleyi bilgilendirmek hem de yayınevlerine görüşlerinizi sunmak.

Sitenin işleyişi ise şöyle; öncelikle siteye üye olmanız gerekiyor ve en güzel yanı da üyeliğin bedava oluşu =) Üye olduktan sonra profilinizi net bir şekilde doldurmanız da fayda sağlayacaktır. Sonrasında "Find Titles" başlığı altından size sunulan farklı türlerde kitapları inceleyebilirsiniz. İlginizi çeken kitaplara denk gelince kitaba tıklayıp bilgi sayfasındaki "Request" yani istek butonuna tıklamanız gerekiyor. Buraya kadar herşey çok kolay ancak bazı kitaplar yalnızca Amerika ve Kanada için açık olabiliyor ve yayınevleri isteğinizi reddedebilir (ama şansımızı denemekten bir zarar çıkmaz;) ). Eğer kitap isteğiniz kabul edilirse bir email alıyorsunuz ve en baştada dediğim üzere kitabı dijital ortamda yani ebook olarak size indirebileceğiniz söyleniyor. Bu arada bazı kitaplar yayınevinin onayını beklemeden de hemen indirilebiliyor ;)

Kitabınızı bilgisayardan, akıllı telefon & tablet, iPhone, iPad, Kindle, Nook gibi cihazlardan okuyabiliyorsunuz. Bu cihazlardan okuyabilmeniz için Adobe Reader hesabınız olması gerekiyor ki zaten kitabı yüklerken bununla ilgili bir mesaj geliyor hesabınız yoksa çok kolay bir şekilde üyelik alıyorsunuz.

Kitabı indirdikten sonra tabii ki iki önemli aşama kalıyor; kitabı okumak ve görüşlerinizi belirtmek ;) Kitap sonsuza dek sizin olmuyor =) Korumalı bir dosya formatında olduğundan en fazla 55 gün cihazınızda kalıyor (bu süreç yayınevinin beklentisine göre değişebilir) ve sonrasında okuyabilmeniz mümkün olmuyor. Son olarak okuduktan sonra "Dashboard"unuzdan o kitaba yıldız verebilir ve yorumunuzu yazabilirsiniz. Bu noktada yorumunuzu orada yazacağınızdan kendi blogunuzda yazmanıza gerek yok ama eğer İngilizce yorum yazabilirseniz blogunuza pek tabii bu yayınevlerini memnun edecektir;)

Konuya epey genel başladım ama özellikle amacım İngilizce bilen arkadaşlara yardımcı olmak, küçük bir tavsiye de bulunmaktı. Ben elimden geldiğince anlatmaya çalıştım ama zaten İngilizce bilenler faydalanacağı için siz daha detaylı biçimde siteyi incileyebilir, sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim üzere "kitap blogu yazarı" olmanız şart değil çünkü zaten site üzerinden yorumlarınızı yazabiliyorsunuz ;)

Ben uzun bir aradan sonra tekrar kullanmaya başladım; önceden bilgisayardan okuyordum ama şimdi akıllı telefonlar, tabletler türlü kolaylıklar var hazır aklıma gelmişken ilgisini çekebilecek okuyucularıma küçük bir tavsiyem olsun istedim ;)

Keyifli okumalar ;)



6 yorum:

  1. Teşekkürler bu güzel tavsiye için. Ben de bakacağım mutlaka.

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel bir uygulama keşke ülkemizde de olsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel bir uygulama; belki böyle birşey bir gün ülkemizde de olur ;)

      Sil
  3. Süpermiş hemen inceleyim :)

    hayalimdeikutuphane.blogspot.com

    YanıtlaSil