31.07.2013

Blog Sahibi Olmak / Taklitçilik / İntihal...

Şubat ayında yazmış olduğum Kitap Blogu/Kitap Bloggerı yazımı hatırlarsınız hatta üzerine bir de açıklama yaptığım yazı vardı ki çok kere düşündüm neden kendimi açıklama yapmak zorunda hissettiğimi. Bugüne kadar neler yaptığımı, bu blogda neler paylaştığımı, ne hayallerle bu güne geldiğimi ve her gün 1 kişi bile takip etmeye karar verse bu blogu ne kadar sevindiğimi bilmeden, kitap bloglarının gelişimi, çoğalımı hakkındaki mutluluklarımı bu bloggerların bir çoğunu ne kadar sevdiğimi ve desteklediğimi bilmeyen kişilerin tepkisini almak hiç de kolay bir durum değildi. Çünkü yazdıklarım 29 yaşında olan benim hem hayat hem blog yazarlığı deneyimlerimden edindiğim ve hakkım olduğunu düşündüğüm eleştirilerdi. Bunların hepsinin arkasında duruyorum, merak ederseniz Şubat başlığından yazdıklarımı okuyabilir, kendinize göre de değerlendirebilirsiniz.

Blog/internet dünyası uçsuz, bucaksız; takip ettiklerimiz sayısız. Ama o günkü yazımda da dediğim gibi biraz "özgün/benzersiz" olmak lazım ki, diğerlerinden bir farkımız olsun. Düşüncelerimiz karakterimizin aynasıdır bir açıdan; ilham aldıklarınız, çeşitli blog yazımı sistemlerine/konularına dahil olmanız sizi "taklitçi" yapmaz. Aksine eğlenceli bir topluluğun parçası olmak mutluluk verir, yepyeni dostluklar, güzel başarıları da beraberinde getirir.

Daha öncede dediğim gibi birebir taklitlerle karşılaştım ne yazık ki, kimi zaman karşımdaki kişi/kişilerin yaşına ve heveslerine verdim bunu. Ben internet dünyasında isim seçmenin de önemli olduğunu düşünürüm (size özel olmalı gibi), birebir blogumun İngilizce isimlerini kullananların da farkındayım, bu konuda yapacak belki de bir şey yok, artık " özgünlük" adına da bir şeyler yazmak istemiyorum. Ama bu gece karşılaştığım şuna ne dersiniz:

http://renkliikitap.blogspot.com/

Camrohan adlı kullanıcı sizce bu blogu açarak ne yapmak istiyor?

Yeter artık diye isyan edip twitter'da paylaştım hemen. İçerik hırsızlığı konusunda çok güzel yaptırımlar yapılabilir, bunu mesleğim gereği zaten çok iyi biliyorum ama çok sevdiğiniz blogunuzun ismi ve isminin türevleriyle karşılaşsanız ne yaparsınız?

Biraz araştırma yaptım isim konusu sıkıntılı ama belli bir şikayet sistemi varsa google ya da bloggerın artık bu konularda sessiz kalmayı düşünmüyorum. Telif hakkı adına da en uygun yazıları kısa zamanda bloguma ekleyeceğim.

Ben çok üzgünüm. Blogum benim özel alanım, ben de birçok ilerleme kaydettim, birçok şey denedim, yaptım ve belli bir yere geldim. Çaba vermek gerekiyor, üzgünüm ama "özgün" olun, inanın bu her şeyden önemli.




16 yorum:

  1. Özgün olmayan, kendine ait olmayan bir şeye nasıl sahip çıkıyorlar anlam veremiyorum. Ben yazılarımdaki cümlelerde bile, daha önce duyduğum bir cümleye benziyor diye siliyorum. Sırf özgünlük için. Özgünlüğü önem vermeyenlerin bir anlamda karakterinden şüphe etmek lazım..

    YanıtlaSil
  2. Ne diyeceğimi bilemesem de açıkçası bende blounuzun İngilizce adını kullanıyorum ama bloğuma bakarsanız ne size dair bir özentim ne de başka birisinin yazısını kopyala yapıştır yapmışlığım var. Sizin bloğunuzu takip etsem de bloguma hiç bir hususta sizin blogunuza benzetmeye çalışmıyorum ve öyle ki kendi tasarımıma her gün yeni bir şey ekleyip sizden farklı bir blog yapısına sahip olduğumu göstermeye çalışıyorum. Umarım bana kırılmazsınız. Bloğum 1,5 yıldır yayında ve bu saatten sonra istesemde adını değiştiremem. Ayrıca bu bahsettiğiniz arkadaşı uyardınız mı bilmiyorum ama ben önce bir uyarmanızı ve dilerse ona blog ismi konusunda yardımcı olmanızı isterdim. Çünkü herhangi bir kötü niyeti olduğunu düşünmüyorum her ne kadar blog adınızı birebir kopya etmiş olsa da.
    Dediğim gibi blog adınızın İngilizce adını kullansamda kendi fikrimi ve tasarımımı kullanabilecek yaştayım. Dilerseniz coloredbooksindex.blogspot.com adresinden de takip edebilirsiniz.
    Sevgilerle,

    Selim ÖRS

    YanıtlaSil
  3. Şu an gerçekten şoklardayım. Taklit alanında iyice gevşemişler. Bu kadar rahat olmalarını da anlamıyorum. Bir kere blog'la uğraşmak, o yönde gelişmek istiyorsan özgün olman lazım. Daha ilk başta bu kuralı yıkmış. Buradan şu sonucu anladım ki tek amacı popüler olmak... Umarım telif haklarıyla ilgili daha detaylı ve kişisel haklar çıkar.

    YanıtlaSil
  4. Yuh artık ya bu ne. Blog yazarı olacak zekan, bilgin paylaşım becerin yoksa yapmayacaksın böyle şeyler. Umarım hiç birimizin başına gelmez sinir bozucu gerçekten.

    YanıtlaSil
  5. çok ayıp yapmışlar ama, sıkma canını Güngör Abla ya:/ senin blogunu ne kadar kopyalamaya çalışsalar da başaramazlar zaten:)

    YanıtlaSil
  6. "TAKLİTLER, ASLINI BÜYÜTÜR!"...
    Yine de böylesi terbiyesizliklere, tescil ve telif hakları ile ilgili yapılabilecekler yapılmalı!
    Özgünlüğe ve emeğe saygı, lütfen!

    YanıtlaSil
  7. yok artık gerçekten :( Tasarımı da Kitap Kurdu Böjük adlı blogun eski tasarımı. Nerden ne kopyalacağını düşüneceğine azcık yaratıcı olmaya çalışsaydı keske.

    YanıtlaSil
  8. Çok üzülmüşsün, isyan dolu cümlelerinden anlaşılıyor bu. Çok da haklısın isyanında. Hiç tanımadığın biri, muhtemelen seni tanımayan, nasıl bir insan olduğunu bilmeyen, donanımından, tecrübelerinden, kafanda olup bitenlerden, kalbindeki ritimden ve de hayallerinden bi haber biri çıkıyor en özel alanlarından birine tacizde bulunuyor. Kopyalamak tacizin daniskası değil mi??
    Elbette tescil ve telif hakları araştırılmalı ve bu kopyacılar cezalarını bulmalı, bu işin hukuki yanı. Bir de seni böylesine üzen duygusal yanı var. Yani emeğinin çalınması tarafı. Orasıyla biraz daha ilgiliyim açıkçası. Çünkü "yazma" işinin "duygu" işi olduğuna inanıyor, kırılan kalbin tepki olarak üretimi durduğunu biliyorum (bizzat kendi tecrübelerimden.)
    Ben bloğumu ilk açtığımda çok yakınımda bulunan insanlardan "Ben yazar olmaya karar verdim" gibi komik cümleler duyuyordum. İnanılmaz sinirlerim bozuluyordu. Hatta onlara inat bloğa yazmayı bitirecektim. Şimdi bakınca, sonuçta bir arpa boyu gidemediklerini görüyorum.
    Demem o ki bir işi yürekten üreterek devam ettirenin karşısında hangi taklit ya da sığ beyin durabilir?
    Ben seni tanıyor muyum? "Hayır" ama seni buldum ve bloğunu takip ediyorum. Benim gibi kaç tane insan var emeğini görüp seni takip eden. Bizim gibilere emekten anlayan insanların paylaşımları ve takipleri lazım yoksa taklidine kanıp takibe alanlar zaten senin emeğini anlayacak kapasitede değil. Sen bunu zaten biliyorsun.
    Üzülmeni hiç ama hiç istemiyorum RenkliKitap.
    Sevgilerim seninle..
    Writergiz, Nam_ı Diğer Gizlikız

    YanıtlaSil
  9. güngör abla gel artık yaaa seni bekliyoruzzz özledik...........:(

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba.
    Bu yazınızı ancak, bugünkü yazınızı okuma fırsatı bulduktan sonra okuyabildim. Blogunuzu takip etmekten inanılmaz keyif alıyorum. Hele ki hazırlamış olduğunuz videoların sevecenliği, samimiyeti vs olsun- her açıdan bu konuda keyif alınarak yapılmakta olan bir tutku olduğu belli oluyor. Taklit blogu da inceledim, sizce onun kaç adım gitmesi olası? Taklit, yapılmaya çalışılan işi ileri değil, geri götürür. O arkadaş farkında değil sanıyorum ki bunun. Her neyse, bunca zaman takip ediyorken sizi, böylesi bir konuda 'bir ilk yorum yazmak' istemezdim açıkçası. Ama olsun! İlgiyle takip ediyorum sizi. Emeğinizi ve bu alandaki bitmez tükenmez, ayrıca sonlanmayacak tutkunuzu da ayrıca tebrik ediyorum.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    İsim benzerliği var. Hatta çok dikkat etmeyenler aynı bile sanabilir. Ama içerik de açık ara öndesiniz. Okuyucu kitlesi bile farklı. Telif hakkı ile ilgili paylaşımlarınızı merakla bekliyor olacağım. Bu konuda benim de merak ettiğim çok şey var.
    Görüşmek üzere,
    Konserve Ruhlar
    (http://konserveruhlar.wordpress.com/)

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar. Yaşadığınıza üzüldüm, çünkü biri Ponti adıyla blog açsa gerçekten sinirlerim bozulur. Bu blog isimlerinin genelde duygusal bir geçmişi vardır, bu yüzden başkasının bunu zikretmesi doğal olarak bizi üzer.
    Ama benim aklıma bunu saf bir niyetle yapılmış olabilme ihtimali geldi. Hani renkli kitap çoğu algıya hitap eden ve bir blog ismi olarak kullanılabilitesi çok yüksek bir tamlama. Yine de, iki ihtimal de dahi siz kaliteniz ve özgün içeriğinizle ilk isim olarak anılmaya devam edersiniz. Dediğim gibi üzücü bir olay olsa da bu sebepten takılmayın bence.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Dediğiniz gibi yapıyorum artık ben de;)

      Sil