23.01.2013

Obsidiyen (Lux #1) - Jennifer L. Armentrout

Orijinal ismi: Obsidian (Lux #1)
Yazar: Jennifer L. Armentrout
Çeviren: Bilge N. Zileli Alkım
Yayınevi: DEX
Tür: Bilim Kurgu, Genç Yetişkin
Seri: Birinci Kitap
Sayfa sayısı: 360

Tanıtım Yazısı:  Her şeye yeniden başlamak çok berbat.Annemle birlikte Batı Virginiaya taşındığımızda, kendimi sıkıcı işlere adamıştım, ta ki tüyler ürpertici yeşil gözleri ve kaslı vücuduyla yan komşumuz karşımda dikilene kadar.
Ama işler tahmin ettiğiniz gibi gitmedi.O, ağzını açtı.Daemon hem kabaydı hem de kendini beğenmiş bir pislikti.
Birbirimizden hoşlanmamıştık. Tam hikâye burada bitiyordu ki bir kazaya uğradım ve Daemon zamanı dondurarak beni kurtardı.Yakışıklı uzaylı komşum üzerimde bir iz bırakmıştı.Yanlış okumadınız. O, bir uzaylı. Daemon ve kız kardeşinin yeteneklerini çalmak isteyen düşmanları vardı ve Daemonın bıraktığı iz bütün düşmanları başıma toplamıştı.Bu korkunç durumdan canlı kurtulmak içinse tek yapmam gereken üzerimdeki uzaylı izi etkisini yitirene kadar
Daemonın yanından ayrılmamaktı.

"Obsidiyene bayıldım. Romanı bir gecede bitirmeye, kendinizi Daemona kaptırmaya ve serinin ikinci kitabı için sabırsızca beklemeye hazır olun."
Deborah Cooke, The Dragon Diaries

"Daemon ve Katy, ateşle barut gibi. Her bölüm nefesinizi kesecek ve dahası için yalvaracaksınız."
Jus Accardo, Touch

"Armentroutun yeni serisinin ilk kitabı başından sonuna hiç
azalmayan bir heyecanla akıp gidiyor."
RT Book Reviews

Neden Okudum? Bilim kurgu benim en sevdiğim türlerden biri, genç yetişkin romanlarında genel olarak daha romans ağırlıklı olarak karşımıza çıksa da ilgi çekiciliğini kaybettirmiyor bu. Obsidiyen'i okuma nedenlerimin başında bilim kurgu oluşu geliyordu ve yazarın daha önce Melez Sözleşmeleri serisinin ilk kitabını okumuştum ve çok sevmiştim o nedenle bu kitabın da iyi olabileceğini düşünerek okumaya karar verdim.

Kapak Tasarımı: Üzgünüm ama hiç beğenmedim. Ben zaten her yazımda bunu dile getiriyorum, illüstrasyonları kitap kapaklarına daha çok yakıştırıyorum. Örneğin aynı yazarın Melez Sözleşmeleri serisinin kitap kapakları şahane. Fotoğraflı kapaklar yaratıcılığı kısıtlıyor, zihninizde karakteri bu şekilde düşünmeye zorluyorlar sizi. Kitap okumanın en güzel yanı sizi hayal kurmaya teşvik etmesi, kendi zihnimde yarattığım karakterler daha ilgi çekici oluyor. Kısaca bu nedenlerden ötürü fotoğraflı kapakları çok nadir beğeniyorum ama bu kapak beğendiklerim arasında değil.

Yorumum: Bu kitap o kadar çok konuşuldu ki ister istemez bir önyargıyla yaklaşıyorsunuz; herkes çok sevdi, Daemon süper über bir karakter... gibi düşünceler kitabı okumadan önünüze çıkıyor ve sizi sarmalıyor. Bir de kitabın tanıtım yazılarında belirtilen "uzaylı" olma durumu var ki işte bunların hepsi bir spoiler değeri taşıyor benim gözümde. Spoilerdan hoşlanmıyorum, kim hoşlanır ki diyemem çünkü bundan gerçekten çok hoşlananlar, ağızlarında bakla ıslanmayanlar var. İşte bu nedenle çok heyecanlandığım bu kitaptan daha okumadan soğudum ben. Sonrasında kitabı okuyunca çok sevdim o ayrı ama ipuçlarıyla bezenen zihnim okurken rahat olmadı ne yazık ki.

En önemli ana karakterlerden birinin "uzaylı" olduğunu keşke önceden bilmeseydim dedim hep, çünkü bu o kadar önemli ki kitabın başından yarısına kadar aslında bunu bilmememiz gerekiyor. Sonuçta hikâye Katy'nin gözünden anlatıyor, ben okurken onun yaşadıklarını yaşamalı, onun hissettiklerini hissetmeliyim, şüpheleneceksem de o şüphelendiği için olmalı bu ki kitabın keyfini çıkarayım. İşte bu nedenle "uzaylı"lardan baştan haberimiz olmasa kitap çok daha ilgi çekici olabilirdi.

Aslen kitap oldukça ilgi çekici ve keyifli, süratle sıkılmadan bir oturuşta okunabilir. Dediğim gibi benim için ilgi çekiciliğini kaybetmesi spoiler (ipucu) içerikli etkenlerin fazlalığıydı. Sonuçta Katy bir "merak" duygusunu oldukça uzun bir zaman yaşıyor kitapta ve keşke okuyucu olarak bunu ben de yaşasaydım başlarda. Ancak sonrasında işler çözümlenmeye başlıyor ve farklı olaylar (bilmediğim olaylar) ve karakterler işin heyecanını artırıyor, işte bu nedenle kitabın yarısından sonra daha büyük bir keyif aldım Obsidiyen'i okumaktan.

Genel olarak bahsettiğim olumsuz koşullara rağmen kitabı çok sevdim, hikâye gerçekten güzel ve bir kez daha anladım ki Jennifer L. Armentrout gerçekten başarılı bir genç yetişkin roman yazarı. Obsidiyen başarılı bir genç yetişkin bilim kurgu örneği ve kesinlikle serinin devamını merakla beklemekteyim ama bu sefer spoilerlara karşı daha dikkatli olacağım.

Puanlama: 




6 yorum:

  1. Her şeye spoiler demişsin :) Benim gibi yap okuyacağın kitabın tanıtımını okuma, yorumlarını okuma. O zaman yemezsin, süpriz olur.:))

    YanıtlaSil
  2. Daemon’ın uzaylı olduğu daha tanıtım yazısında söyleniyor ya =) Zaten genelde bilmiyor muyuz yakışıklımızın uzaylı mı, kurt adam mı, vampir mi olacağını? Bence kitabın ismini aldığı taş ve buna bağlı hikaye çok güzeldi... Umarım bir sonrakini severek, spoiler’sız okursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaten o tanıtım yazısına taktım kafayı. Umarım, spoilerlara karşı daha dikkatli olmak gerekiyor;)

      Sil
  3. evet tanıtımında zaten uzaylı olduğu net bir şekilde yansıtılıyordu. bu arada sen neredesin Güngör twitterda, facebookta yoksun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Sycorox twitter hesabımı sildim, şu yazımda anlatmıştım: http://renklikitap.blogspot.com/2013/01/kitaplar-krtasiye-twitter.html bloglarından takip edeceğim herkesi ;)

      Sil