26.04.2011

Ciltli & Karton Kapak?



Kitap alırken herşeyine dikkat ederim, en önemlisi yazar, kitabın konusu ya da yayınevi gibi detaylardır belki de ama bence kitabın kapağındaki resim, rengi ya da ciltli kitap mı yoksa karton kapağa mı sahiptir, bütün bunlar da çok önemlidir. İşte bugün hakkında konuşmak istediğim konu da bunlardan biri; ciltli mi yoksa karton kapak mı? Belki de farketmez diyenlerdensiniz=)

Açıkçası ben ciltli kapağı her zaman diğerine tercih ederim. Ciltli kapağın daha dayanıklı olduğu kadar kitabı daha "zengin" gösterdiğine de inanıyorum. Ciltli kapaklar da kapak resimleri ya da yazıları da daha bir güzel duruyor, zaten kimi zaman yurtdışında ciltli kapakların aynı kitabın karton baskısına göre daha farklı bir tasarımla çıktığını da görebilmek mümkün. Yeri gelmişken söylemekte fayda var; yurt dışında birçok kitap hem karton kapaklı hem de ciltli baskılarıyla okuyucuya sunuluyor ve böylelikle okuyucu dilediğini seçip alıyor, ona sahip oluyor.

Ülkemizde ne yazık ki birçok kitap karton kapak seçimiyle okuyucuya sunuluyor. Bunda ekonomik nedenlerin başta geldiğini düşünüyorum ben. Karton kapak daha hesaplı olmalı hem yayınevi hem de okuyucu açısından. Ama keşke yayınevleri aynı yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de her iki türde de baskı yapsa ve okuyucu da dilediğini seçse.

Benim elimde ne yazık ki fazla ciltli kapağa sahip kitap yok. Sahip olduklarım da genellikle çok ayrıcalıklı kitaplar. Aslında bu sene aldığım birkaç roman ciltli kapağa sahip ve düşünüyorum da ben onları gerçekten çok uygun fiyatlara aldım; yani karton kapakla basılmış olsalardı da eminim aynı hesaba geleceklerdi. Bu durumda ekonomik nedenler belki de yarıya iniyor. Yayınevleri kesin satış yapacağına inandıkları kitapları eminim bu şekilde basmayı tercih ediyorlar; örneğin Artemis Yayınları daha önce karton kapak olarak çıkardıkları Ölümcül Oyuncaklar serisini şimdi de ciltli olarak çıkartacak. Kitapların popüleritesini düşününce yaptıkları gayet mantıklı.

Sözün özü yayınevlerinin gerçekten iki farklı kapakla kitapları sunmasını dilerdim doğrusu, bunu sadece popüler olan kitaplar için değil basılan her kitap için yapmalılar bana göre. Böylelikle biz okuyucular da seçme özgürlüğümüzü kullanırız ve dilediğimiz kitaba sahip oluruz.

Peki sizce hangisi; ciltli mi, karton kapaklı mı, yoksa farketmez mi? =)





7 yorum:

  1. hem farkeder hem farketmez..kitapligimin karsisina gecip ciltli kapaklara hayran hayran bakabilirim ama bir yandan da A4 e basilmis bir romani okuyabilirim.. :)...

    YanıtlaSil
  2. Fiyat farkı olmadığında ciltli tercih ediyorum ben. Yani genelde sahaftan kitap aldığımda alabiliyorum ciltli :) Maalesef fiyat farkı çok oluyor. Mesela kitapyurdu'nda Aşkın gözyaşları karton kapak 4,90 TL iken, ciltlisi 12,60 TL !! İki katından da fazla fark var arada. O farkla başka kitap almayı tercih ediyorum, ne yapayım :)

    Eskiden ciltli kitap basılıyordu galiba daha çok. Babamın kitaplığının %90'ı ciltlidir mesela. Veya ben babamdan cimriyim, bilemiyorum :))

    YanıtlaSil
  3. ben ciltli seviyorum, eski kitaplara o yüzden bayılıyorum, hepsi ciltli, bir de şömiz kapları oluyor. Mesela Üç Silahşörler'imin 1963 versiyonu ciltli, antika görünüyor ama çok seviyorum. Yeni baskısı kapkalın kitap olmasına rağmen karton kapak. Ama onun da kapak resmi güzel. Yine de ciltli olsaydı daha çok severdim:)

    YanıtlaSil
  4. Bir dönem İngiltere'de sırf zenginler kütüphanesini doldurabilsin diye özenle ciltlenmiş bir çok kitap basılmış der Agatha Christie.

    Bizde gerçekten ciltli kitap bulmak hayli zor. Bende de babamın eski Osmanlıca ciltli kitapları ve bir de yenilerde aldığım Alice Harikalar Diyarında var İthaki Yayınlarından. Fiyatı çok yüksek değildi. Ama kutunun içinden o haliyle çıkınca çok sevinmiştim.

    Kimsenin karton kapağa oy vermemesi de enteresan. Tasarım güzelse, bası kısımları pırıltılı olabiliyor bazen mesela karton o kadar da kötü bir seçim değil. :)

    Bu arada son iki resim harikaydı.

    YanıtlaSil
  5. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Herkesin evinde daha önce anne babaya ait şimdi bizim olan kitaplar var sanırım=) Benim de kitaplığımda böyle eski ciltli kitaplar var, pek güzeller, çok seviyorum onları. Aslında karton kapak da seviyorum kimi zaman çok güzel oluyorlar, ama ciltli olunca daha bir hoşuma gidiyor.

    @Biblio Agatha Christi'nin sözü gerçekten ilgi çekici, düşündürücü;)

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle ciltli kitap. Çabucak yıpranmaz en azından :)

    YanıtlaSil
  7. Kararsızım..Bilim Teknikten set alacağım biri bana yardımcı olsun lütfen Ciltli alsam pahalı ciltsiz alsam acaba sararır mı diye düşünüyorum

    YanıtlaSil