15.02.2011

Genç Edebiyat - Young Adult (YA) ve Yayınevleri

Uzun yıllar bölümümün de bir getirisi olarak klasikleri, sizi derin düşünmeye iten, dikkat gerektiren kitapları okudum, hala da okumaya deva ediyorum ama sanırım şu dönemde daha hızlı okuyabildiğim ve beni eğlendiren kitapları tercih ediyorum. Bu açıdan özellikle Young Adult (YA) - Genç Edebiyatı adı verilen janra sarmış durumdayım. Yurt dışında özellikle bu kitapları takip eden bloggerların sayısı oldukça fazla ve aklınıza Genç Edebiyatı denildiğinde küçük yaştaki kızlar/erkekler gelmesin, yazılan kitapları da incelediğiniz zaman aslında birçok kitap daha büyük yaştakilere hitap ediyor. Genç Edebiyat'ın önemli bir takipçisinin olduğunu bilen yayınevleri aynı zamanda bloggerları destekliyor onlara Advanced Copy adı verilen henüz piyasaya sürmedikleri kitapları gönderiyorlar ki yazınlar hakkında doğru bir yoldan yorum alabilmek için. Açıkçası bu açıdan yabancı yayınevlerini çok takdir ediyorum, kamuoyu yoklaması yapmakla kalmıyor, okuyucunun da yanında yer aldığını gösteriyor yayınevleri.

Bu türde kitapların ülkemizde de büyük bir ilgiyle takip edildiği gözden kaçmıyor. Bu açıdan Artemis Yayınevi, yayın hayatına yeni adım atan DEX, Pegasus, Epsilon (Genç Dizisi-Kavak Yelleri), Tudem Yayınları şu dönemde öncelikli sırada yer alıyor. Bu yayınevleri okuyucularıyla özellikle Facebook sayfalarında yakından ilgileniyor ve ardısıra yepyeni Genç Edebiyat türündeki kitapların müjdesini veriyor. Özellikle DEX yayınevi yalnızca Genç Edebiyat alanında çalışacağı için güçlü bir rakip diğerlerine.

Bu saydığım yayınevlerinden bu türe ait çıkacak kitaplara örnek vermek gerekirse; Artemis Yayınevi'nden ÖLÜ KUŞAK (DANIEL WATERS), DEX Yayınevinden ANGEL (LA WEATHERLY), PARANORMALCY (KIERSTEN WHITE), Pegasus Yayınları'ndan çıkmaya devam edecek olan HUSH HUSH serisi (BECCA FITZPATRICK), Epsilon'dan çıkmış ve çıkmaya devam edecek olan 13 LITTLE BLUE ENVELOPES (MAUREEN JOHNSON) ve Tudem Yayınları'ndan MATCHED (ALLY CONDIE) örnek gösterebileceğim ve beni heyecanlandıran kitaplardan yalnızca bir kaçı.

Eğer siz de yaynevleriyle iletişim içinde olmak isterseniz, mutlaka facebook sayfalarını takip etmenizi tavsiye ederim. Üstelik hikâye yarışmaları, kitap yarışmaları da düzenliyor yayınevleri bunları kaçırmak istemezsiniz eminim.

İşte çıkacak kitaplardan ikisinin kitap tanıtımı:






3 yorum:

  1. ama twitter daha aktif bir sosyal paylaşım sitesi..orada gerçekleştirsinler projelerini :)..

    YanıtlaSil
  2. Doğru aslında twitter gerçekten çok büyük bir önem kazandı son zamanlarda;)

    YanıtlaSil
  3. benim bir sorum olacak. Ben de kitap okumayı ve yorum yapmayı seviyorum. Bu yüzden blog sayfası açtım ancak elimdeki kitaplar bir yere kadar. Bu yüzden pegasus, dex, artemis gibi yayınevlerinden kitap kopyası almak istiyorum. Ancak gördüğüm kadarıyla bunu blog turlara yapıyorlar. Peki tek başına olan bloggerlara da yapıyorlar mı? Lütfen sorumu cevaplarsanız çok sevinirim :)

    YanıtlaSil