20.01.2011

Cehennem Makineleri: Mekanik Melek

Orijinal ismi: Clockwork Angel (The Infernal Devices, Book 1)
Yazar:Cassandra Clare
Çeviren: Zeynep Heyzen Ateş
Yayınevi: Artemis  
Tür: Fantastik, Steampunk
Seri: İlk Kitap
Kapak tasarımı: Russel Gordon
Sayfa sayısı: 532  
Tanıtım yazısı: On altı yaşındaki Tessa Gray, ağabeyini bulmak için okyanusu aşıp
Kraliçe Viktorya’nın hükmü altındaki İngiltere’ye geldiğinde, onu korkunç bir sır bekliyordu. Londra’nın Aşağıdünya’sının ıssız sokaklarını vampirler, büyücüler ve diğer doğaüstü yaratıklar ele geçirmişti. Kaosun yerine düzen getirmekse yalnızca Gölgeavcıları’na, kendilerini dünyayı iblislerden kurtarmaya adamış savaşçılara düşüyordu.
Pandemonium Kulübü’nde çalışan Kara Kardeşler tarafından kaçırılan Tessa, sonunda kendisinin de bir Aşağıdünyalı olduğunu öğrenecekti. Üstelik ender bulunan bir yeteneğe sahipti.
İstediği zaman bir başkasına dönüşebiliyordu.
Kulübün kendini sır gibi saklayan yöneticisi Magister’ın niyeti ise,
Tessa’yı ve gücünü ele geçirmekti.
Kapana kısılan Tessa, çareyi Londra Enstitüsü’ndeki Gölgeavcıları’na sığınmakta bulacak ve kısa zaman içinde, Enstitü’deki iki genç, Tessa’yı büyüleyecekti. Genç kız, kırılgan güzelliğinin arkasında ölümcül bir sır saklı olan James’le, kırıcı sözleri ve havai tavırları nedeniyle herkesi
-Tessa dışında herkesi- kendinden uzaklaştıran
mavi gözlü Will arasında kalacaktı.
Tessa ve arkadaşları, araştırmalarını derinleştirdikçe kendilerini, Gölgeavcıları’nı yok etmek üzere planlanmış hain bir komplonun ortasında buldu. Tessa bir seçim yapmak zorunda olduğunu biliyordu.
Ya ağabeyini kurtaracaktı, ya da yeni arkadaşlarının büyülü dünyasını...
Ama bilmediği bir şey vardı.
Büyülerin en tehlikelisi aşktı!
 Kapak Tasarımı: Büyüleyici. Tek kelime ile büyüleyici diyebilirim. Karanlık Londra, yakışıklı bir siluet ve parlak bir yazıyla "Cehennem Makineleri", mekanik meleğin hemen altında. Bu kitabı elimde tutmayı sevdim, ayrıca ciltli kitapları daha bir seviyorum, keşke yurtdışındaki gibi hemen her kitabın ciltli versiyonlarını burada da bulabilsek, kitapların ömrünün uzun olması kadar okumak da daha bir keyifli oluyor ciltli kitabı.

Yorumum: Kapak tasarımı için büyüleci dedim ya kitabın içeriği için de aynı sözcüğü kullanmaktan çekinmeyeceğim, bu kitap tek kelimeyle büyüleyici. Bir süredir bu kitabın çıkmasını bekliyordum ve Artemis sonunda kitabı piyasayı sürünce en kısa zamanda edindim. Bu kitabı elime almak, sayfaların da kaybolmak bir rüya gibiydi. Okumaktan o kadar keyif aldım ki elimden bırakmak gelmedi, her seferinde hadi bi sayfa daha hadi bir bölüm daha bitireyim dedim. Şimdi kara kara ikinci kitapta neler olacağını düşünmekteyim, ikinci kitap yurtdışında Eylül ayında çıkacak, üçüncü kitap ise 2012 Kasım'da. Nasıl sabredeceğim bilemiyorum!

Eğer kitap tanıtım yazısını okuduysanız zaten bir bilginiz olmuştur kitap hakkında, ben yorum yaparken fazla detaya inmeyi ya da özet geçmeyi sevmiyorum. Tessa Gray'in hikayesi 1878 Londra'sında geçiyor; kitap steampunk&fantastik türde bir roman, eh tahmin edebileceğiniz gibi bu türe ait elementlerin çoğunu bulmak mümkün. Vampirler, iblisler, gölge avcıları, sıradanlar ve otomatlar... bütün bunlar biraraya gelince heycanlı ve son derece sürükleyici bir kurgu çıkıyor karşımıza. Cassandra Clare'in dili yalın ve çekici; sizi kendine öyle bir çekiyor ki hikayenin içinde bir akıntıya kapılıp gidiyorsunuz, bu akıntıdan kurtulmak da istemiyorsunuz. Yazar daha önce yazdığı "Ölümcül Oyuncaklar" serisi ile meşhur olmuş, ben o seriyi henüz okumadım ama sanırım bu seri ile bazı bağlantıları varmış, gerçi olmasa da bir ara ona a el atmayı umuyorum.

Hikaye de olaylar hızlı gelişiyor ancak bu hıza ayak uydurmak hiç de zor değil. Karakterlere alışmak hiç de zor olmuyor öyleki bir süre sonra sizden biri olabiliyorlar, doğrusu çok da çekici karakterler var hikayede. Bir aşk hikayesi de var tabii o olmadan olur mu=) aslında bir değil birden fazla var, hatta kitabın sonlarına doğru öyle birşey farkediyorsunuz ki.. buraya yazmayacağım okuyun ve kendiniz görün;)

Evet sonuç olarak kesinlikle türü sevenlerin kaçırmaması gereken yepyeni bir seri bu, mutlaka edinin!

Puanlama: 




4 yorum:

  1. Videolarından birinde görüp ben de öncelikle kapağına hayran olmuştum. Yorumunu da okuyunca, son kitapyurdu alışverişimde aldım ben de. Millenium Serisi'nin son ansiklopedisine verdim önceliği ama; aklım da bu kitapta :) Arada çaktırmadan göz atıyorum :)

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok iyi yapmışsın, gerçekten muhteşem bir kitap; serinin filmi de çekilecekmiş bu arada, ben şimdiden heyecanlanıyorum=) Millenium Serisi'ni hiç okumadım, hatta Okumayı Düşündüklerim'de bahsedeceğim bir ara;))

    YanıtlaSil
  3. Kitabı bitirdiğim gibi buraya geldim :))
    Çok güzeldi, hemen her bölümü "Hadi canım!" diyerek bitirdim. Karakterleri kolayca gözde canlandırılabiliyor, olaylar yorulmadan ve kafa karışmadan takip edilebiliyor. Aradaki espiriler ve karakterlerin mimikleri çok eğlendirdi beni :) Yalnız Will sıpasına çok kızdım :) Belki böyle daha çekici olabilir ama; şu karakterlerin "Benden daha iyilerine layıksın" düşüncesiyle kötü davranmaları yok mu ! Magister diyor, al kafalarını vur taşlara :)

    Kitabı okumama vesile olduğun için teşekkürler :)

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  4. Ceren, böyle severek okuduğun bir kitaba vesile olduğum için ben de çok mutlu oldum. Dediğin gibi karakterler zihinde kolaylıkla canlanıyor en sevdiğim yanı da bu oldu kitabın, ama filmi izlerken zorlayabilir tabii bu bir yandan da:)Heyecanla kitabın devamını bekliyoruz;))

    YanıtlaSil